Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

Hundmatens föränderliga karaktär

Två paket Oxblandning från olika sändningar. På det vänstra paketet kan man tydligt se att våmmen har en mörkare grå-grön färg, men det är ingen skillnad på matens duglighet.

Varför innehållet i våra paket inte ser ut eller luktar likadant varje gång

Vår hundmat kan variera i utseende, doft och smak från ett paket till ett annat. För oss som är vana vid massproducerade processade livsmedel kan det tyckas konstigt, men det är i själva verket helt normalt. Här nedan förklarar vi varför.

Naturlig variation

De köttråvaror vi använder oss av är helt naturliga. Det innebär att de även omfattas av en naturlig variation rörande råvarans utseende och doftkvalitet. Precis som med råvaror från t.ex. växtriket (gurka, tomater, äpplen. etc) kan det skilja sig mycket åt mellan olika köttråvaror.

I livsmedelsbutikerna är vi vana vid att allting ser likadant ut varje gång, men det beror på att man valt att plocka bort och slänga exempelvis en morot som råkar se lite annorlunda ut, trots att den smakar exakt likadant. I vår produktion använder vi endast högkvalitativa råvaror från godkända slakterier, som varit föremål för sedvanlig rigorös veterinär- och bakteriell kontroll. Ibland kan dock även råvaror som passerat dessa kontroller se ut eller dofta lite annorlunda. Detta är helt normalt och beror i de allra flesta fall på skiftande karaktär hos den nyttiga och hälsosamma våmmen.

Nötdjursrasen kan påverka

Våmmens doft, utseende etc, varierar bl.a. beroende på från vilken nötdjursras den kommer. En del raser, som t ex Holstein, har lite mindre fett samt mörkare och torrare kött, till skillnad från t.ex. Brown Simmental.

Holstein-ko. (Bild: "Cow female black white" by Keith Weller/USDA - www.ars.usda.gov: Image Number K5176-3. Licensed under Public Domain via Commons.)

Simmentaler-ko. (Bild: "Simmentaler Fleckvieh". Photo taken by Irmgard on July 20, 2006. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.)

Det förekommer även stor skillnad i texturen på köttet mellan kött- och mjölkkor. Och precis som att vi människor föredrar en viss sort eller typ av äpple, kan våra hundar föredra en viss typ av våm. En typ av våm kanske snabbt slukas av hunden idag, medan en annan typ kanske äts med mindre entusiasm nästa dag.

Hanteringen har också betydelse

På slakterier finns primärt två olika processerings- och förarbetningstekniker. En del hänger den avlägsnade våmmen på särskilda rostfria vagnar där de får torka en stund. Fram tills att dessa vagnar körs in i kylrummet sker en kraftig enzymatisk och bakteriell nedbrytningsaktivitet av vävnaden, vilket påverkar bland annat lukt och konsistens. Andra slakterier lägger våmmen i ett isvattenbad, varifrån våmmen suger åt sig vatten och blir lite mer vattning, men superfärsk.

Upphängd våm på slakteri. (Bild: www.quasarint.net)

Vi hämtar råvarorna från slakterier som använder sig av båda metoderna, och har inget inflytande över vilken metod som används i det enskilda fallet. Det skiljer sig dessutom från slakteri till slakteri, och från månad till månad. Men oavsett metod så rör det sig alltid om högkvalitativa, livsmedelsgodkända råvaror (det vill säga råvaror godkända för mänsklig konsumtion).

Till sist

Om du köpt ett paket mat som t.ex. är lite grå eller grönare i tonen, eller luktar mer än det brukar, så har du sannolikt fått tag i ett paket med en annan typ av våm, eller en våm som har omhändertagits på ett annat sätt än vad du och din hund är vana vid. Detta är helt normalt, och du behöver inte vara orolig för att maten skulle vara dålig. Är du ändå orolig över matkvaliteten eller t.ex. har upptäckt att ett paket är skadat, är du alltid välkommen att höra av dig till info@sundhundmat.se så ska vi hjälpa dig på bästa sätt.