Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

Professorn uttalar sig - torrfoder bakom ökad allergi bland hundar

Förr var allergier nästan obefintliga - nu är de vanliga hos våra hundar. Professor Agnes Wold menar att torrfoder bär stor del av skulden.

“Mytjägare” och “Dammråttornas försvarare”, ja det är några av de smeknamn som tilldelats Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi. Hon har länge påpekat hur viktigt det är för kroppen att befinna sig i en naturlig miljö för att den skall kunna hålla sig frisk och fungera som den ska.

Agnes Wold. (Bild: By Vogler (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

I fredagskväll blev hon intervjuad i Skavlan och talade bland annat om hur fel de flesta av oss har när vi tror att överdriven hygien gynnar vår hälsa. Det är tvärtom, menar hon. Våra husdjur kom på tal, och det dröjde inte länge förrän Agnes drog upp våra hundar som exempel. Förr i tiden var allergier av olika slag i princip obefintliga. Nu är de mycket vanliga hos våra hundar.

"Ja, [allergierna bland hundar och katter] har ju då ökat, precis som människoallergin ökade under 1900-talet (och tredubblades mellan 1970-1990) så kom hund- och kattallergin. Det är precis som med människor; mest de som bor i städerna, mest raskatter istället för bondkatter, om [de] äter torrfoder så har [de] mer allergi och så vidare."

Agnes Wold

Bild: "Scratching", Lee Haywood [CC BY-SA 4.0], via Flickr

Torrfodret är boven

Agnes Wold menar att torrfoder bär en stor del av skulden, då det inte tillför hunden den naturliga bakterieflora den är i behov av. Enligt henne är hundar skapta för att kunna gräva upp och äta ben som legat nedgrävda och ruttnat en tid. Bakterierna som hunden får i sig via maten, och även jorden, håller dem friska.

"Om du tänker dig en hund som den levde för 100 år sedan, då åt de ju inte torrfoder utan de hade ett ben och så grävde de ner det i jorden, och så grävde de upp det och så [åt] de lite grann, och så gräv[de] de ner det, och så ligger det och ruttnar där. Det är ju så de är anpassade. Och nu äter [de] torrfoder, och det (allting som är torrt) har ju nästan inga bakterier i sig."

Agnes Wold

Hund med ben. [CC0 1.0]

Själv tycker jag det är ganska komiskt när något som ofta tystas ner eller viftas bort inom veterinärmedicinen, påpekas så tydligt inom humanmedicinen.

Så vad är då lärdomen av detta? Jo, att du ska ge din hund färsk och naturlig föda. Det är inte svårare än så.

Se gärna hela intervjun med Agnes Wold på SVTplay, den är väldigt underhållande:
Skavlan avsnitt 5 på SVTplay