Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

Tunnelbanehundarna i Moskva

Varje morgon hoppar de på tunnelbanan mot sitt dagliga arbete i storstan. Men de är inga vanliga dagpendlare – de är gatuhundar.

De är gatuhundar som lever i förorterna till Rysslands huvudstad, Moskva, och pendlar varje dag med tunnelbanan till och från stadens centrum i jakt på matrester.

Efter en hård dags sökande och tiggande på gatorna, hoppar de på tunnelbanan igen på kvällen och återvänder till förorterna där de spenderar natten.

Experter som studerar hundarna, vilka vanligtvis väljer de lugnaste vagnarna längst bak eller längst fram på tåget, säger att hundarna till och med samarbetar för att vara säkra på att de hoppar av och på vid rätt station. Detta efter att ha lärt sig bedöma den tid de behöver spendera på tåget.

Forskare tror att fenomenet började efter Sovjetunionens fall under 90-talet, då Rysslands nya kapitalister flyttade de industriella komplexen från stadens centrum till förorterna.

"Dessa industrikomplex användes som härbärgen av gatuhundar, så när husen flyttade gjorde hundarna det med. Eftersom den bästa platsen att söka efter föda är i stadens centrum, var hundarna tvungna att lära sig resa med tunnelbanan. På så vis kunde de ta sig in till centrum på morgonen och tillbaka hem på kvällen – precis som människor."

Dr Andrei Poiarkov, Moscow Ecology and Evolutions Institute

Dr Poiarkov berättar även om hundarnas leklust under deras dagliga resor:

"De hoppar på tåget bara sekunder innan dörrarna stängs, riskerandes att få sina svansar i kläm. De gör det för skoj skull. Och ibland somnar de på tåget och hoppar av vid fel station."

Dr Andrei Poiarkov, Moscow Ecology and Evolutions Institute

 

Otroligt nog har hundarna lärt sig att använda trafikljusen för att korsa vägen säkert, säger Dr Poiarkov. Och de är listiga i sin taktik att förvärva bitar av shawarma, en kebabliknande matbit som är populär i Moskva.

När de möter barn spelar hundarna ”söta” och lägger sina huvuden i deras knä samtidigt som de tittar bedjande i barnens ögon för att vinna sympati – och matrester såklart.

Dr Poiarkov tillägger:

"Hundar är förvånansvärt goda psykologer."

Dr Andrei Poiarkov, Moscow Ecology and Evolutions Institute