Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

Katter hjälper barn att lära sig läsa bättre

Ett ömsesidigt utbyte mellan djur och människor

Att läsa högt för husdjur är något som verkar erbjuda ett ömsesidigt utbyte mellan djur och människor. I ett hem för katter välkomnas barn att komma på besök och läsa högt för de omhändertagna katterna. Umgänget stimulerar barnens läsförmåga samtidigt som katterna uppskattar sällskapet.

Katie Procyk skrev: ”Jag är tacksam för att min son fick möjligheten att deltaga i ett initiativ som detta. Jag tror helhjärtat att det inte bara hjälper honom att läsa, utan att det även hjälper djuren, som inte har ett eget hem där de är älskade. Vi måste hjälpa till att föra talan för de djur som inte kan tala för sig själva:” (Källa: The Independent)

Det hela rör sig om ett program kallat ”Book Buddies” (Bokvänner), vilket startade i augusti förra året och som bjuder in läskunniga mellan 6 och 13 år till att läsa högt för några pälsbeklädda vänner.

Djurhemmet tar emot 10.000 djur varje år och alla katter väntar på att bli adopterade. En anställd kom på idén med ”Bokvänner” efter det att hennes egen 10-åriga son förbättrade sin läsförmåga efter att ha läst för katterna på djurhemmet. (Källa: BBC.co.uk)

När barnen läst klart fem böcker för katterna, får de ett pris i form av t.ex. klistermärken, enligt djurhemmets hemsida. ”Programmet hjälper barnen med sina läsfärdigheter samtidigt som djuren mår bra av det. Katterna finner trygghet och lugn i rytmen från barnens röst” (Källa: The Times)

Enligt forskning utförd av Tufts University i Massachusetts kan:

  • husdjur ge ett känslomässigt stöd
  • bandet mellan barn och djur kan göra inlärningsprocessen mer bekväm och rolig för barn
  • autistiska barn som sätts i kontakt med djur få en ökad användning av språk och social förmåga
  • det göra att barn uppvisar ”högre grad av medvetenhet och förbättrad attityd till skolgång”
  • djur ge ”en icke-dömande närvaro som ger stöd och trygghet till deltagarna, utan att döma dem”.

Än så länge har barnen mest observerats läsa vampyrböcker för katterna. Kanske står Charles Perraults ”Mästerkatten i stövlar” på tur...?