Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

Det farligaste på påskbordet för din hund eller katt.

Av påskbordets läckerheter kan bland annat följande vara skadligt för din hund:

  • Choklad - Innehåller ämnet teobromin som är giftigt för bl a hundar.
  • Russin, sultaner, korinter och vindruvur kan vara skadligt för hundens njurar.
  • Olika vårlökar och andra växter kan också vara giftiga för hundar, en del även dödliga.

Påskägg och en del bakelser är några av de godsaker som vi gör bäst i att hålla för oss själva. Nedan har jag skrivit ner lite råd med förhoppningen om att påsken får bli en härlig helg utan incidenter.

Påskägg

Påskägg med choklad innehåller ett ämne som kallas “Teobromin” och som är giftigt för bland annat hundar. Även små mängder kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och ökad urinering. I värsta fall kan förgiftningen utvecklas till epileptiska anfall, inre blödning, hjärtinfarkt och slutligen döden.

Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den, vilket därför också gör den mer giftig. Undvik att ge din hund eller katt all typ av choklad.

Ring omedelbart din veterinär om hunden fått i sig mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt. Det motsvarar ca 3,5 gram vanlig eller mörk choklad per kilo kroppsvikt och 14 gram mjölkchoklad per kilo kroppsvikt.

Teobromin är särskilt giftigt för hundar, hästar, papegojor, katter och sorkar eftersom de omsätter ämnet mycket långsamt. Det kan finnas kvar i kroppen 20 timmar efter intag.

Behandling - Eftersom det inte finns något motgift består behandlingen i att man försöker få hunden att kräkas inom två timmar från det att den fått i sig för stora mängder. om det har fått i sig för stora mängder. Man kan även ge mediciner för att motverkar symptom som kramper och arytmi (störningar i hjärtrytmen)

Vit choklad innehåller inte tillräckliga mängder teobromin för att orsaka förgiftning, men den allmänna rekommendationen är att undvika även detta.

Hot cross buns (Bullar med kors)

I många delar av världen äter man diverse bakverk under påsken. Dessa bakverk kan innehålla godsaker som inte är så lämpliga för våra husdjur. En av dessa är de brittiska vetebullarna “Hot cross buns” vilka innehåller torkad frukt som t ex vinbär, sultaner och russin. Dessa kan alla vara giftiga för hundar.

Även små mängder av dessa torkade frukter och bär kan orsaka njurskvikt hos hund. Än i dag har inte vetenskapen något svar på vad det är som gör dessa så giftiga för en del hundar. En del kan äta stora mängder utan några som helst symptom, andra - även stora raser - har blivit förgiftade av bara ett par russin.

Det är inte värt risken att dela med sig till sin hund vid matbordet, hur små mängder det än rör sig om. Ta det säkra före det osäkra.

Vårlökar och blommor

Till påsk ger man inte sällan bort olika vårblommor och lökar som present till familj och vänner. Tänk på att hålla dessa utom räckhåll för husdjuren. Påskliljor kan vara giftiga för hundar om de äter löken, stjälken eller blomman, eller dricker vatten från en vas med påskliljor i. Även om allvarlig förgiftning är sällsynt kan det leda till en orolig mage, kräkningar och kramper. Andra symptom är salivering, magsmärtor och trötthet. Oftast varar symptomen inte mer än 24 timmar.

Tulpaner kan orsaka irritation in hundens mun och i magtarmkanalen. Normalt sett kan hunden salivera extra mycke och få diarré. Men även hjärtproblem och svårigheter att andas kan vara symptom på tulpanförgiftning.

Inte heller här finns det något motgift och veterinären riktar in sig på att behandla symptomen.

Listan på andra växter som kan vara farliga för våra husdjur kan göras lång vi kommer att gå närmare in på dessa vid ett annat tillfälle.

Vad ska du göra om du misstänker att ditt husdjur blivit förgiftat?

Om du misstänker att din hund, katt eller liknande fått i sig något som kan vara giftigt så är det viktigt att agera snabbt. Ring din veterinär och berätta vad som hänt.

Följande information är alltid bra att ha redo när pratar mer veterinärkliniken:

  • Art, ras, ålder, kön, vikt och antal berörda djur och symtom
  • Namn / beskrivning på vad djuret fått i sig.
  • Den mängd djuret utsatts för och för hur länge sedan det var ditt djur fick i sig det.
  • Samla allt material som ditt husdjur kan ha kräks upp eller tuggat och placera det i en plastpåse som du kan ta med dig när du besöker din veterinärmottagning.

Vi hoppas att informationen ovan inte kommer att behövas och önskar er alla en trevlig påsk :)