Bild: Roeselien Raimond
Med unik förmåga att anpassa sig till sin omgivning
Under vintertid märker vi alla hur landskapen runt omkring oss förändras och formar vackra snöklädda vyer (förhoppningsvis). Med denna förändring sker också en förvandling och anpassning av flertalet medlemmar ur djurriket. Fåglar, däggdjur och andra varelser som lever i kallare klimat, har en särskild förmåga att anpassa sig till sin omgivning, vilket hjälper dem att överleva vinterns ibland mycket svåra förhållanden.
Djuren i några av bilderna nedan kanske ser ut att frysa, men det är inte säkert att det är så - oftast är det fotografen som fryser långt mycket mer än djuren han eller hon fotograferar. Däggdjur som rävar, katter och andra pälsklädda varelser, måste bibehålla en konstant kroppstemperatur. De samlar därför ofta på sig ett fettlager och ett tjockare lager av vinterpäls, vilket ger dom skydd mot kylan. Vinterpälsen ger ett extra isolerande lager mellan deras hud och den kalla luften utanför. Ibland får även pälsen en vit färg, vilket fungerar som kamouflage i den nya omgivningen. Alla som har en hundras som är anpassad till kyla, som t ex en Husky, vet hur hårigt det kan bli när de börjar fälla sin vinterpäls...
Fåglar kan också få extra vinterfjädrar, och dessa får ibland vit färg, i synnerhet hos större rovfåglar som ugglor. Andra fåglar är inte lika väl anpassade till kylan. En vanlig sparv kan förbränna 10% av sin kroppsvikt under en särskilt kall vinternatt, så all mat eller skydd du kan erbjuda skulle alldeles säkert tas emot med stor tacksamhet.
Bild: Felix Smith
Bild: Esmée Prexus
Bild: Okänd
Bild: Alina S
Bild: Mikael Sundberg
Bild: Keith Williams
Bild: Edwin Kats
Bild: Cody Eichelberger
Bild: Imgur.com
Bild: Alexia Khruscheva
Bild: Marcin Ryczek
Bild: Radim Urban
Bild: Masatsugu Ohashi
Bild: Simon Phillpotts
Bild: Imgur.com
Bild: Jules Cox
Bild: Marcin Kesek