Leverans inom 1-3 dgr – fri frakt över 300 kr!

10 skäl till varför barn bör ha husdjur

Ett ömsesidigt utbyte och stark vänskap

År ut och år in diskuteras det huruvida det är bra för barn att växa upp tillsammans med djur. Det finns väldigt många anledningar till att de bör få göra just det. Djur lär inte bara barn en massa, de är också fantastiska vänner. Nedan nämner vi 10 skäl till varför barn bör ha djur.

1. ANSVAR

Barn med husdjur utvecklar på ett tidigt stadium en form av ansvarskänsla och omtanke för andra. Husdjur behöver ständig omtanke och uppmärksamhet. De är helt beroende av att deras ägare matar, underhåller och motionerar dem. Barn som får vara med om att ta hand om djur, lär sig ofta både empati och omtänksamhet. Att lära sig ansvara för andra varelser kan även lära barnen att ta hand om sig själv. Det är därför viktigt att föräldrarna hjälper sina barn att ta hand om djuren, och successivt överlåter mer och mer ansvar över tid. Medan de är små, kan barnen till exempel hjälpa föräldrarna att fylla vattenskålen eller hälla upp mat i matskålen. När de blir äldre kan de få ökat ansvar över skötseln.

2. SJÄLVKÄNSLA

Med ansvar över ett husdjur kommer även ökad självkänsla. När barnen ser att de kan ta hand om ett djur, känner de sig stolta och mår bra över vad de åstadkommit.

3. MINDRE RISK ATT UTVECKLA ALLERGIER OCH ASTMA

Många studier tyder på att barn som får växa upp med djur har mindre risk att utveckla allergier och astma. När barn yngre än ett år utsätts för allergener från djur, tenderar de att utveckla ett starkare immunförsvar. Resultat publicerade i ”Clinical and Experimental Allergy” tyder på att pojkar som växt upp med husdjur hade 50% mindre sannolikhet att utveckla allergier senare i livet.

4. MOTION OCH LEK

I synnerhet hundar behöver både lek och motion. De aktiviteter som barn delar med djur är oftast av fysisk karaktär. Detta hjälper att hålla pojkar och flickor i god fysisk form. Generellt sett spenderar familjer med husdjur mer tid utomhus. Solsken och frisk luft är nyttigt för alla. Att få lära sig att motion är nödvändigt för ett husdjur, hjälper barnen att applicera samma koncept på sitt eget välbefinnande.

5. LUGN

Husdjur tenderar att skapa en känsla av lugn hos barn. Vissa ungar är mer avslappnade med sina djur än andra människor. Precis som vuxna, vänder sig barn till sina djur när de är ledsna, arga eller upprörda. På ett nästan magiskt sätt, skänker husdjur ett lugn över situationen och ger sina människor villkorslös kärlek.

6. MINSKAR STRESS

Hundar är fantastiska på att minska stress. Att umgås med dem kan vara terapeutiskt för hela familjen. Känslan att få kela med familjens jycke kan ge en känsla av trygghet för barnen, och resten av familjen. Det är inte ovanligt att människor vänder sig till sina hundar för tröst. De är goda lyssnare och talar aldrig tillbaka. De försöker inte ge råd när det inte är önskvärt. De är helt enkelt bara där för att skänka frustrerade och sönderstressade människor lugn och ro. Även om katter inte alltid känns lika omtänksamma som hundar, kan de ändå minska stressen hos sina människor. Det är något speciellt med katter när de kryper upp och myser. Deras ljuvliga päls och spinnande skänker människor en känsla av lugn. Katter har många vänliga sidor - de verkar bara inte vilja visa dem lika ofta :).

7. FÖRBÄTTRAR LÄSKUNNIGHETEN

Många barn känner sig mer bekväma när de får läsa för djur än när de läser för andra människor. Kanske är det för att djur inte dömmer - de tillrättavisar inte barnen och tvingar dem att läsa om. Det bästa sättet att lära sig läsa är att öva och repetera regelbundet. Ju mer barn läser, desto bättre blir de på det. Vid yngre ålder är det särskilt lämpligt för barn att läsa högt så att de kan höra sig själva. När husdjur används för att hjälpa barn läsa, förbättrar det framförallt flytet i läsningen. Den muntliga träningen barnen genomgår när de läser för djur hjälper dem att utveckla en jämn läsning, vilket i sin tur får dem att bättre förstå vad de läser.

8. KONSEKVENSKÄNNEDOM

Att ta hand om djur kan lära barn en hel del om konsekvenser. När husdjur inte tas hand om ordentligt, blir resultaten tydliga och lätta för barn att förstå. Om fiskar inte får mat, så dör de. Om hundar inte motioneras, kan de bli irriterade. Om en hamsterbur inte görs ren regelbundet, börjar den lukta riktigt illa, och så vidare.

9. LÄRA SIG OM ÅTAGANDE

I synnerhet hundar behöver både lek och motion. De aktiviteter som barn delar med djur är oftast av fysisk karaktär. Detta hjälper att hålla pojkar och flickor i god fysisk form. Generellt sett spenderar familjer med husdjur mer tid utomhus. Solsken och frisk luft är nyttigt för alla. Att få lära sig att motion är nödvändigt för ett husdjur hjälper barnen att applicera samma koncept på sitt eget välbefinnande.

10. DISCIPLIN

När de växer upp med husdjur, lär sig barn en hel del om disciplin. Om de har en hund hemma, lär de sig att träna den och att få den att lyssna. En del hävdar att katter i sin tur å andra sidan har en naturlig förmåga att disciplinera sina ägare... ;)

Manimalis

Det finns många bra skäl till varför barn bör ha djur. Och vuxna också naturligtvis. Forskning kring husdjurens positiva effekt på människor drivs bland annat av Manimalis. Manimalis initierar forskning, sprider information och samlar en faktabank om sällskapsdjurens positiva effekter på människans hälsa och välbefinnande och på samhället i stort. Manimalis motto: Det är en mänsklig rättighet att ha sällskapsdjur i livets alla skeden, från vaggan till graven. Det förutsätter givetvis ett ansvarsfullt djurägande.

Manimalis är medlem i IAHAIO för internationella kontakter. Besök gärna deras facebooksida.